субота, 16. јануар 2016.

ШАНГАЈ/НОВИ САД - ЕКОЛОШКИ МОРАЛ И ОДГОВОРНОСТ


@ELIMO ^IST I UREDAN [ANGAJ!

U koliko smo spremni da prihvatimo uverewe da sve {to poti~e iz prirode, a tu prenstveno mislimo na vazduh, vodu, biqke i `ivotiwe, koje  treba ~uvati pre svega zbog wihove sopstvene vrednosti a ne zbog koristi koje imaju za qudsko dru{tvo, mo`emo govoriti o ekolo{kom moralu


Dovoqno je da pogledamo dana{wi `ivot qudi na planeti i jasno mo`emo da primetimo da koliko god  industrijalizacija poboq{ava i olak{ava `ivot i `ivotni standard qudi sa jedne strane, sa druge, u najve}oj meri, negativno uti~e na kvalitet `ivotne sredine i zdravqe ~oveka. Kao primer nave{}u na{e malo naseqe koje je okru`eno sa dva velika industrijska kompleksa, Rafinerijom nafte Novi Sad i Termoelektranom toplanom, koji spadaju me|u najve}e zaga|iva~e `ivotne sredine.
Zeleni pojas koji na neki na~in delimi~no {titi i okru`uje naseqe i predstavqa prirodni odbrambeni zid  izme|u naseqa i ovih postrojewa u velikoj meri je ugro`en, qudskim nemarom i veoma lo{im odnosom prema samoj prirodi koja je na sebi svojstven na~in uspela da se izbori sa svim vidovima modernizacije i industrijalizacije. Pose~eno drve}e, nagomilavaqe sme}a, divqe deponije, samo su jedni od mnogih uzro~nika spre~avawa misije prirode da obezbedi ~oveku zdraviju `ivotnu sredinu a samim tim i zdraviji `ivot.

Ne mo`emo a da ne pomenemo Dunav, najve}u Evropsku reku koja proti~e u neposrednoj blizini naseqa i predstavqa veliko bogatstvo u bilo kom smislu re~i, a na `alost predstavqa jednu od centralnih meta bahatosti i neodgovornosti, koga drugog nego ~oveka.
Postavљa se pitawe koliko smo svesni i spremni da razmislimo i prihvatimo ~iwenicu da svako od nas kao jedinka, prvenstveno, a potom i kao ~lan celokupne qudske populacije ~inimo lo{e svojoj `ivotnoj sredini. [ta je uzrok takvom ekolo{kom pona{awu? Jesmo li spremni preuzeti odgovornost prema prirodi, prema sebi i budu}im nara{tajima.
                            
 [angaj je jedno od mnogobrojnih naseqa u Novom Sadu. To je malo naseqe koje sadr`i svega sedam ulica. Naseqe je krajem leta dobilo malu teretanu na otvorenom i tog dana igrali{te je bilo prepuno radoznalih  stanovnika [angaja. Istoga dana jedna sprava je ve} bila polomqena.
Ne znamo za{to qudi ne cene stvari koje dobiju, nego ih lome ili na neki na~in upropaste.


U na{em nasequ je problem i {to se otpaci nalaze svuda i ~ine da svaka ulica predstavqa ru`nu sliku prostora u kojem `ivimo. Pored toga, psi lutalice {etaju u ~oporima i mnogi  prolaznici strahuju od wih.Ti psi se okupqaju  u {kolskom dvori{tu, jer je to jedina ve}a travnata povr{ina  sa zasa|enim drve}em. Deca ih hrane za vreme velikog odmora, ali me|u њima ima i agresivnih, pa je prisutan i strah.
Veoma je malo prostora za okupqawa dece i omadine na javnom mestu. Jedina zelena oaza je {kola i {kolsko dvori{te.

Voleli bi smo da se ne{to uradi po tom pitawu, da na{e generacije `ivnu u ovom nasequ, da imaju razlog da ostanu u wemu i da se ne stide kada im neko do|e u goste.

Stela Halas
Marina Stupin
Aleksa Stani}
8. razred
Osnovna {kola  Veqko Vlahovi}
[angaj, Novi Sad




Нема коментара:

Постави коментар