субота, 16. јануар 2016.

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - САВА, РЕКА МОГА ГРАДА


Reke svuda u svetu qudima omogu}avaju `ivot. Kada pogledamo re~nu mre`u sveta, mo`emo da prona|emo sli~nost sa ~ve~ijim krvotokom. Zapravo,  reke i jesu krvotok Zemqe. Razmi{qawe o mom rodnom gradu me uvek prvo asocira na reku Savu  



Kroz godi{wa doba Sava i wena okolina mewaju izgled. Zimi je uspavana a s prole}a se, kao i cela priroda, budi. Obale joj olistavaju, pa i ona nekad raste sa masla~cima i belim radama.
Tada postaje prava opasnost za grad. Leti, ona je glavno mesto za igru i dru`ewe. Kada do|e jesen, nema ni{ta lep{e od {etwi kejom i posmatrawa Save kroz zlatne kro{we visokih topola.
Sava je dom mnogim biqkama i `ivotiwama. U wenom podru~ju se mogu sresti mnoge ugro`ene vrste. Neke od wih su orao klikta{, crna roda, ka{i~ar, mali vranac...
Uprkos tom nemerqivom prirodnom bogatstvu, reka se neprestano zaga|uje. Koristi se kao deponija.
Sve {to je otpad se najlak{e spusti u reku i ode. Svi oni koji je tako koriste su vrlo sebi~ni i neodgovorni. Reka nije nasle|e od na{ih predaka, ve} pozajmica od na{ih potomaka. Svaki put kada vidim plasti~nu fla{u kako pluta Savom, pomislim na sve wene ugro`ene stanovnike.
Znam da, ako se tako nastavi, sve one vi{e ne}e biti samo ugro`ene i retke, ve} istrebqene i nestale. Slu{awe pri~a mog deke o reci, iz koje se mogla koristiti voda za kuvawe ribqe ~orbe, me navede na razmi{qawe o va`nosti ~uvawa reke za budu}e generacije. @elim da oni imaju reku kakve se se}a moj deka.


Tekst i fotografije

Jelena Vitorovi},
Mirjana Popovi},
Ivana Jankovi},
Nikola [arkovi},
8.  razred
Osnovna {kola ,,Jovan Jovanovi} Zmaj,,

Sremska Mitrovica





Нема коментара:

Постави коментар