субота, 16. јануар 2016.

КИКИНДА - ЗЕЛЕНИ НА "ДАНИМА ЛУДАЈЕ"


Osnovna {kola ,,\ura Jak{i},, iz Kikinde, promovisala je primere dobre prakse iz oblasti za{tite `ivotne sredine na,, Danima ludaje,,,  odr`anim po~etkom oktobra meseca 2015. godine u Kikindi

Na velikom {tandu zelene boje, organizovano je nekoliko aktivnosti. Mali ekolo{ki poligon izazvao je veliku  pa`wu.  Kao  rekviziti za poligon poslu`ile su limenke,  plasti~na ambala`a, ~epovi i lopte napravqene od stare hartije. Limenke su bile gra|evinski materijal za podizawe {to  vi{e i ve}e kule. Plasti~ne ~epove trebalo je razvrstati po boji za {to  kra}e vreme. Lopta od stare hartije postala je kugla za kuglawe.  Ipak,  najzanimqiviji  na {tandu bio je recikl,  koji priprema limenke za recikla`u.  Posetioci  {tanda mogli su li~no da pripreme svoju limenku za recikla`u.
Na ovaj  na~in, u~enici i nastavnici iz {kole ,,\ura Jak{i}, pokazali su da nije te{ko  brinuti  o `ivotnoj  sredini. Privukli su veliki broj gostiju na svoj  {tand i  na zabavan  na~in dali dobar povod za razmi{qawe.
Pored ekolo{kog poligona, u~enici su pripremili  i sproveli anketu sa nekoliko kratkih pitawa o tome koliko sugra|ani  i  gosti ove manifestacije znaju i  razmi{qaju o  razvrstavawu otpada. Rezultate ankete, u~enici su analizirali  i predstavili  na panou izlo`enom na oglasnoj tabli {kole.




,,Dani ludaje,, su najve}a manifestacija u Kikindi. Tih dana, svi Kikin|ani su na trgu  i doma}ini su mnogobrojnim gostima koji dolaze upravo zbog ,,Dana ludaje,,.  E, tu  gu`vu, povodom ove biqke, uglavnom  naranxaste boje, u~enici  osnovne {kole ,,\ura Jaki{i},,, re{ili su da iskoriste u zelene svrhe.



ANALIZA ANKETE
               
Da li razvrstavate otpad?
Da 73%
Ne 27%

Da li ste upoznati sa mogu}nostima odlagawa razli~itih vrsta otpada u va{em  gradu?
Da 90%
Ne 10%

[ta mislite na koji na~in bi bilo najboqe organizovati razvrstavawe otpada?
Tako  {to }e svaka ku}a imati posebne kontejnere ili kese 72%
Odno{ewem  na za to  namewena mesta 28%

Koje vrsta otpada razvrstavate?
Limenke 19%
Papir 27%
Plastiku 35%
Drugo 19%

Koliko najlon vre}a dnevno upotrebite?
Nijednu 9%
Mawe od 5   74%
Izme|u 5 i 10   12%
Vi{e od 10   9%

Da li mislite da najlon kese treba izbaciti iz upotrebe?
Da 63%
Ne, ali ih treba napla}ivati  6%

Ne 31%


Mila Kova~evi}
Viktorija Gomba{
Branislav Nonin
8. razred
Osnovna {kola ,,\ura Jak{i},,
Kikinda





Нема коментара:

Постави коментар