понедељак, 5. децембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA „ĐURA JAKŠIĆ“, ČURUG - NAUČNI DAN U PETNICI

   
       

Petnica je selo blizu grada Valjeva. U tom selu osnovana je jedinstvena naučna stanica. Ima tradicuju dugu preko trideset godina u stvaranju najvećih srpskih istraživača. Ovog proleća dvadeset najboljih učenika naše škole je posetilo  Istraživačku stanicu Petnica.


           
Kada smo stigli, prvo smo obišli Petničku pećinu. Arheolog nam je pričao o ulozi pećine u praistoriji. U njoj su pronađeni skeletni ostaci novorođenčeta starog oko 30 dana. Na detetu nisu pronađeni tragovi ubistva, a tačan uzrok smrti još nije poznat, pa arheolozi imaju više pretpostavki. Unutar pećine nađeni su i ostaci keltskih činija i vizantijski ćilim. Za vreme Prvog i Drugog svetskog rata tamo je odvođen i streljan srpski narod.


Posle posete Petničkoj pećini otišli smo do laboratorije. Najpre smo radili eksperimente iz biologije. Uzimali smo otiske stoma listova različitih biljnih vrsta, a posle smo ih pod mikroskopom  posmatrali. 



Nakon toga bili smo forenzičari i određivali smo krvne grupe. U tri epruvete, označene sa A, B i 0, sipali smo lažnu krv. U svaku eptuvetu smo dodali odgovarajući reagens. Epruveta u kojoj se krv zgrušava pokazuje nam krvnu grupu.
Sledeća je bila hemija. Svi učenici od petog do osmog razreda izvodili su eksperimente prilagođene svom uzrastu. Ovo su nam bili najzanimljiviji zadaci i eksperimenti, a jedan od njih je određivanje zapremine tela potapanjem u vodu.
Na kraju smo slušali predavanje iz geologije o nastanku Zemlje i o dinosaurima. Najinteresantnija mi je bila priča o stenama koje su nastale taloženjem sitnih čestica.
            




Istraživačku stanicu Petnica bih preporučio svakome jer sam se u njoj lepo zabavio i dosta toga naučio. Najbolji učenici mogu se prijaviti za Letnju naučnu školu u Petnici krajem  sedmog razreda i tada provesti ovde deset dana posvećenih nauci.


Jakov Petrić VI5


Нема коментара:

Постави коментар