понедељак, 5. децембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA „SVET6I SAVA“, RUMENKA - PRIRODNI RODENTICIDI


Gotovo svako domaćinstvo ima problema sa upornim glodarima i ostalim štetočinama, koji obilaze oko domaćinstava i neretko ulaze u kuće. To je razlog kupovanja skupih rodenticida, koji nisu samo opasni po gloda, nego i po nas ljude i naše kućne ljubimce. Naravno vi se ne bi obradovali da zateknete, recimo miša u kući, ali isto tako ne želite naškoditi svom kućnom ljubimcu.


Za ovaj problem postoji lako, ekološko, zdrav, a ujedno i jeftino rešenje. To je kadifa, u narodu poznata kao kadifica.
Kadifa je žbunasta biljk, koja potiče iz Meksika. Ona svojim specifičnim mirisom tera raznorazne štetočine, kao što su miševi i zmije, ali pri tome im ne naudi, za razliku od rodenticida. Kadifa spada u porodicu glavočika , zajedno sa maslačkom i belom radom. Ima vrlo jak i autentičan miris i ne škodi ljudima. U proleće i leto je krase narandžasto-žute glavičaste cvast, koje su vrlo lep ukras za okućnicu. Mogu da rastu i u saksiji, recimo na terasi. Kao biljke nisu zahtevne i ne zalivaju se mnogo, uz malo vode preživeće čitavo sušno leto. Vrlo brzo i lako se rasejavaju. Ukoliko uzmete malo semena od nekoga, ono, kada procveta, brzo i lako će se i samo rasejati. 


Ako ne znate kako nabaviti seme odite u poljoprivrednu apoteku, gde sigurno ima semena. Seme nije skupo košta oko osamdeset dinara.
Ovim člankom želim da podignem svest ljudima o tome koliko su rodenticidi štetni i koliko je jednostavno i ekološko rešenje usaditi kadifice.

Nadam se da će se rodenticidi u budućnosti manje koristiti.


Marko Marić VIII2


Нема коментара:

Постави коментар