понедељак, 26. децембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA "DOSITEJ OBRADOVIĆ", OMOLJICA - PARK PRIRODE „PONJAVICA“


Južnobanatsko selo Omoljica smešteno je na zaravni poviše Dunava, na 14 kilometara od Pančeva i 26 kilometara od Beograda. Prva naseobina na tlu današnje Omoljice datira iz vremena neolita o čemu svedoče ostaci materijalne kulture

Krenimo na jedno zanimljivo, ekološko putovanje kroz park prirode „Ponjavica“, vodeni dragulj našeg sela. Zavirimo u čarobni eko svet brojnih životinjskih i biljnih vrsta koje se ovde mogu sresti. Na putovanje vas vodi Mudrica Sović, čuvar prirode, zaštićenih staništa i pravih ekoloških vrednosti likovni rad naših učenika.


Park prirode Ponjavica je zaštićeno prirodno dobro na teritoriji opštine Pančevo, između Omoljice i Banatskog Brestovca, na levoj obali donjeg toka reke Dunav.
Prisutne prirodne vrednosti karakterišuPonjavicu kao poligon sa edukativnim značajem.


Povremeno se na Ponjavici pojave labudovi. Na mestima gde je voda plića obično dođu zimi, a u selu pričaju da se viđaju leti na mestima gde je voda duboka. Iskoristila sam jedan takav trenutak u leto 2015. godine da unesem u svoj eko spomenar druženje pred foto objektivom sa ovim dugovratim lepotanima.





Opčinile su me ove lepe ptice kraljevskog držanja pa sam potražila na internetu  zanimljivosti o njima i evo šta sam saznala:
Labudovi su ptice iz porodice Anatidae, u koji još spadaju guske (plovuše) i patke (plovke).  


Perje labudova je ili potpuno belo, ili je mešavina crnog i belog. Labudovi su često nadahnjivali ljudsku maštu. O tome svedoči pojam labudova pesma kao i bajka "Ružno pače". U toj bajci, kao i inače u evropskoj mitologiji labud simbolizuje zrelost i dovršenost.
Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju i dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tela koje ih čini najvećim vodenim pticama.


Najzastupljenija biljka je trska. Trska (Phragmites communis) je višegodišnja biljka koja raste na vlažnom i močvarnom tlu. U vodi i mulju nalazi se podzemno stablo sa snažnim korenima.

Na nama svima je da sačuvamo ono što nam je priroda dala. Ponjavica je biser koji treba da čuvamo i štitimo i da se prema njoj odnosimo s poštovanjem... Zbog toga mislimo da stalno treba podsećati ljude da vode računa i ne zagađuju našu Ponjavicu, kako bismo još dugo dugo mogli da uživamo u njenim čarima!
SAMO ČVRSTO POVEZANI MOŽEMO NEŠTO DA URADIMO NA ZAŠTITI PONJAVICE

Nadam se da sam vam bila dobar vodič kroz naše prirodno, dečje carstvo. Šaljemo vam tople ekološke pozdrave iz Omoljice, sela poznatog po Žiselu, međunarodnom amaterskom, filmskom festivalu, a nadamo se uskoro i po nama - MLADIM EKOLOZIMA!!!


Emilija Stanojević 8. razred


Нема коментара:

Постави коментар