понедељак, 26. децембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA „BRATSTVO JEDINSTVO“, KUCURA - OD KONZERVE DO ENERGIJE

U školi „Bratstvo jedinstvo" u Kucuri učenici su proteklih par meseci prikupljali aluminijumske konzerve i limenke. Želeli su da pomognu očuvanju životne sredine tako što su uz veliku pomoć nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja Vladimira Beserminjija napravili panele za prikupljanje solarne energije.


Ove školske godine, u okviru modelarske sekcije, započeli su projekat ,,Model solarnog kolektora - sakupljač energije".
Prema rečima nastavnika Vladimira to je školski i najjednostavniji primer koji učenicima treba da pokaže da je energija oko nas, samo je treba uzeti. ,,Uz pomoć sunčeve energije zagrevaju se limenke. Ovako zagrejan vazduh može da se ubacuje u neku nezagrejanu prostoriju da je zagreva. Efekat zagrevanja zavisi od površine kolektora sa limenkama. Ako se na izlaznu cev postavi mali ventilator, efekat se pojačava". Nastavnik Vladimir takođe kaže da je u zimskom periodu dovoljno malo sunčeve svetlosti da se unutar limenki pojavi topao vazduh bez obzira što je napolju hladno. Ceo kolektor je napravljen od materijala za reciklažu (aluminijum i karton). To je ujedno poruka mladim ljudima da razmišljaju o zaštiti životne okoline. „Tema kojom ćemo se baviti po završetku projekta je merenje efikasnosti kolektora".



Nakon intervjuisanja učenika saznali smo da su im u sakupljanju pomogli drugi učenici, roditelji i nastavnici. Mesec dana je trebalo da naprave četiri panela i veoma je jeftino. Voleli bi da koriste panele za zagrevanje njihovih kuća..


 Učenici koji su učestvovali u realizaciji projekta su: Andrej Ruskovski (V1), Pavle Beserminji (V1), Antonij Čordaš (V1),  Aleksej Salontaji (V1), Albert Madi (VI3), Matija Ruskovski (VII2).


Maрина Тодић  
Бојан Њежић 8/3


Нема коментара:

Постави коментар