понедељак, 26. децембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA “DOBROSAV RADOSAVLJEVIĆ NAROD“, MAČVANSKA MITROVICA, PODRUČNO ODELJENJE NOĆAJ - INTERVJU SA LOVCEM IZ MOG MESTA

Školske zelene novinarke iz Noćaja, Andrijana Bogdanović i Nikolina Panić, su razgovarale sa lovcem Miletom Panićem koji je pričao o aktivnostima lovaca.



Čuli smo da radite jednu divnu stvar. Lovac ste, a brinete i o fazanima. Kada ste počeli da ih hranite?
Lovac: Pre dve godine. Zajedničkim snagama Udruženja lovaca kupili smo 120 fazana. Pustili smo ih u atar u avgustu. U proleće lovostaj se otvara, a u jesen se lovi. Pazimo da broj fazana bude dobar, da ne bude uzeli puške i polovili sve. To bi bilo istrebljenje. Mi smo sportisti, a oni igraju fer-plej. Napravili smo im hranilice i naizmenično im odnosimo kukuruz, nekad je neko zadužen.

Ko sve sme da lovi?
Lovac: Punoletne osobe koje imaju dozvolu za lov i nošenje oružja. U vreme lova mora da se prijavi predsedniku Udruženja svake nedelje onaj ko će biti aktivan. Da pojasnim, vikendom prijava u vreme lovačkih dana, a radnim danima ne mora.

Koliko dugo imate dozvolu?
Lovac: E, 35 godina i obnavljam je svake godine.

Čime lovite?
Lovac: Posedujemo dozvole za puške dvocevke na sačmu i patrone. Sačma je bolja, jer se rasprskava i daje sigurne pogotke u metu. Pomažu nam i psi koji rasteruju fazane i podižu ih iz žbunja.

Koliko se fazana lovi?
Lovac: Na godišnjem nivou 100 fazana, nedeljno najviše 2.

Drago nam je što smo čuli da brinete da ne izlovite sve fazane. A šta bude kada neko lovi kad nije vreme?
Lovac: To bi onda bile lovokradice i oni se kažnjavaju. Ovo je malo mesto i sve se brzo sazna. Oduzima im se oružje.




Нема коментара:

Постави коментар