уторак, 29. новембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA “ĐURA JAKŠIĆ”, ČURUG - CARSKA BARA





Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ nalazi se 17 kIlometara južno od Zrenjanina. Zauzima površinu od 16000 hektara. Bara se nalazi pod prvim režimom zaštite od 1955. godine.


Dana 4.juna 2016. godine učenici naše škole, u okviru čuvara prirode, zaplovili su brodićem u avanturu zvanu „Carska bara“. Uz veoma duhovitog i stručnog vodiča, upoznali smo se sa specifičnostima i tajnama ovog prelepog mesta, koje meštani sa ponosom nazivaju „Amazonija u srcu Banata“.



Austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand voleo je da lovi u ovoj bari, pa se zbog toga naziva carska. Vodič nas je upoznao sa retkim biljnim i životinjskim vrstama. 



Od biljnih vrsta videli smo:beli lokvanj, vodeni griz, barsku peruniku, vodeni orašak, naučili smo razliku između trske i rogoza. Od faune u Carskoj Bari živi oko 250 vrsta ptica. Neke od njih su: orao belorepan, sivi i bela čaplja, kobac, mišar, čaplja kašikara, kormoran, gak, vodomar (najmanja ptica u rezervatu koja se hrani ribom). Vodič nam je objasnio kako da razlikujemo rodu od čaple u letu. Čaplja povije vrat u obliku slova S kada leti. Videli smo još i barsku kornjaču, veliki broj žaba - zbog toga u bari nema mnogo komaraca. Od riba ima tolstolobik koji je prenet iz Kine u Evropu.



Posetili smo i obližnje selo Belo Blato. U njemu živi veliki broj različitih naroda(Slovaci, Mađari, Srbi, Romi, Rumuni, itd). Upoznali smo se sa đacima, koji pričaju po 3 jezika kao i svi meštani ovog sela. Posetili smo etno kuću koja predstavlja vremeplov i koja nas je na trenutak vratila u prošlost. Upoznali smo se sa načinom na koji su živeli naši preci.


Ovo putovanje dugo ću dugo pamtiti i preporučujem svima da posete Carsku Baru i Belo Blato.


Vukašin Dragić VI 2

Нема коментара:

Постави коментар