субота, 16. април 2016.

МОРАВАЦ - ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА






Из малог лепог равничарског села Моравац, на југу Србије, из љупке мале основне школе „Вук Караџић“, коју похађају ученици од првог до четвртог разреда, јављају нам се школски зелени новинари Бојана Досковић и Мартин Петровић са својом учитељицом Данијиелом Стефановић
Они нас извештавају о активностима ученика четвртог разреда који се највише поносе својом еколошком секцијом.




У оквиру секције су организовали тематски дан о заштити угрожених животињских врста када су на више начина обрадили ову тему.
Повезали су више наставних предмета и на часовима су говорили о заштити животиња, а посебно угрожених животињских врста: На часу српског језика су читали и анализирали Измишљену бајку о лисици и јазавцу.


Из математике су вежбали у чаробној шуми заштићених животињских бројева.


На  часу еколошке секције се бринуло о заштићеним  животињским врстама у Србији, правили су постере и плакате о заштити угрожених животињских врста у нашој земљи, уз помоћ енциклопедија о животињама, исечака из новина и нађених материјала на интернету.


Тада су и сазнали шта значе црвене, а шта црне књиге.
Црвене књиге  представљају научно-стручне публикације у којима су наведене све врсте организама које подлежу заштити према међународној класификацији степена угрожености: врсте пред истребљењем; врсте у опасности од истребљења; осетљиве врсте; ретке врсте, а црна књига је такође формирана и у њој је попис више хиљада врста биљака и животиња које је човек, нажалост, истребио својим бахатим, похлепним и немарним понашањем.


Тога дана су научили колико много значи заштитити врсте којима прети изумирање.
Свест и развијање навика о томе како треба да се понашамо према животињама и шта да радимо да би их сачували постала је саставни део њихових живота, како у школи тако и код куће. Зелени поздрав за чуваре природе из Моравца.


Нема коментара:

Постави коментар