понедељак, 2. јануар 2017.

OSNOVNA ŠKOLA "SIMEON ARANICKI“, STARA PAZOVA - RUGLO STARE PAZOVE

Pored parfimerije ,,Lilly'' u Staroj Pazovi nalazi se prazan i zapušten lokal u kome je nekad bio kafić. Zbog neodržavanja bivšeg kafića nastala je hrpa smeća. Lokal je postao ,,kanta'' i prava ekološku opasnost.


Polomljena stakla, ekseri i đubre koje je razbacano ispred lokala je opasno i za prolaznike. Lokal stoji u tom stanju već 25 godina, a niko ništa ne preduzima povodom njegovog sređivanja. Zgrada samo propada, a mogla bi da se obnovi, sredi, i da se u njemu nešto privređuje i radi.
Zgrada je stara i zaštićena, i upravo zbog toga bi bila idealna za otvaranje restorana tradicionalne sremačke hrane, za poslastičarnicu ili kafić.
Ako postoje zakonske prepreke da se ovaj lokal uredi, mislim da bi trebalo da se očisti i da se vrata i prozori zatvore barem drvenim pločama. Te ploče mogu i  da se ukrase cvećem, koje bi visilo sa njih u improvizovanim saksijama od plastične ambalaže i to bi bila prava zelena oaza našeg mesta, u samom centru, pred očima svakog prolaznika, a mogli bi da je održavaju radnici JKP “Čistoća”, i  sezonski sade tamo cveće.
U ulici Kralja Petra I nalazi se još jedna zgrada koja pravi ruglo od grada. To je bivša pivara ,,Zrenjaninska'' koja je napuštena pre oko 15 godina.


Rešenje bi bilo u ragnizovanju akcije povodom čišćenja bivšeg kafića i pivare. Lokali bi mogli da se izdaju ili kupe i da se napravi nesto od njih, kako ne bi više stajali u ruglu zapušteni.
Pivara bi takođe mogla da posluži da se u njoj otvori muzej piva, na primer, ili da tokom eta bude pozornica za mlade koja bi okupljala decu i omladinu, nudeći sadržaje poput likovnih kolonija, predstava ili fastivala muzike i filma.


Lidija Majorski

Нема коментара:

Постави коментар