понедељак, 26. децембар 2016.

OSNOVNA ŠKOLA „23. OKTOBAR“, KLENAK - NAĐIMO DOM OTPADU!

Da li se slažete da otpadu nadjemo prikladan dom? Ako ste za to, hajde da pomognemo stanovnicima naselja KLENAK da i njihov otpad dobije prikladan dom!


Nemarnost stanovnika Klenka je velika. Ne samo da se otpad nalazi na ulicama
i parkovima nego i u reci SAVI. Što je do nekle dovelo do poplava u maju 2014 godine.
Jedna od nemarnosti lokalnih gradjana Klenka je i da se u zadnje tri decenije korito reke
nije čistilo i to je pomoglo da se reka lakše izlije. A u isto vreme alge i mulj koji se nataložio smeta u vodenom saobracaju kao i za opstanak živog sveta pod vodom. Poslednjih godina nestalo je par vrsta riba kao što su: plavonosac, mrena, čikov, crvenperka, linjak... Pored riba nestale su i divlje patke, labudovi i gnjurci.
Postoji društvo ribolovaca koje se trudi da spreči ribokradice u masovnom izlovljavanju ribe.
Nekontrolisanim izvlačenjem šljunka i peska se promenio i sam tok reke Save, pa je prilikom nadolaženja reke probijen postojeći nasip i reka se izliva na useve i šteti poljoprivrednicima.
U samom centru sela je ista situacija kao i na reci, potrebno je više kontejnera kao i kanti za smeće, jer bi to možda skrenulo pažnju meštanima da svoj otpad odbacuju na prikladno mesto.

Rešenje ovog problema neće biti lako, ali nadamo se da će se apelovati na ljude, za bolje sutra, i da će se ljudi osvestiti i shvatiti da to što rade samo šteti njima.            


Marija Sekendek, 7. razred 





Нема коментара:

Постави коментар