понедељак, 2. јануар 2017.

OSNOVNA ŠKOLA "VUK KARADŽIĆ", SURČIN - NAUKA U PRIRODI

Učenici osnovne škole ,,Vuk Karadžić" iz Surčina, članovi ekološke sekcije, na kraju letnjeg raspusta prisustvovali su ekološkoj radionici u Bojčinskoj šumi koju je organizovala nastavnica biologije Marina Maksić pod nazivom ,,Dendroterapija" u okviru ekološkog kampa.


“Dendroterapija” je metoda lečenja energijom drveća. Drveće ima sposobnost da apsorbuje veliku količinu kosmičke enrgije, a boravak ispod pojedinog drveća ili grljenjem drveća čovek preuzima tu energiju. Naročito se ističu pozitivnom energijom hrast,breza i bor. Oni pomažu u lečenju mnogih bolesti, od psihičkih do kardio-vaskularnih. Lekovitost dveća narodu je poznata od davnina i još su stari sloveni devojkama pre udaje preporučivali da sede ispo breze da ih prati sreća u braku, trudnicama da sede ispod lipe a ranjenicima ispod hrasta. Brezi su se posebno pripisivala lekovita svojastva tako da je smatrana panaceom, drvetom koje leči sve bolesti. 

Radionicu su dopunile nastvnica srpsko jezika Anica Trninić i nastvnica likovne kulture Biljana Carić koje su našle korelaciju u svojim predmetima za ove vrste drveća u narodnim pesmama i slikarstvu. U narodnim pesmama devojka se opisuje kao breza,muškarci imju izdržljivost bora a u slikarstvu čuven je ruski slikar Šiškin koji je slikao brezove šume. Radonica je završena tako što je svaki učesnik pronašao svoje drvo a nastvnica likvne kulture otpevala rusku pesmu o brezi.
                                                                                   

Školski zeleni novinari 







Нема коментара:

Постави коментар